Prisen varierer mellom ulike idretter

Løping er kanskje den mest grunnleggende av alle sporter, og antageligvis også den eldste. Det trengs nesten ikke noe utstyr i det hele tatt for å løpe, bare beina og føttene som du er født med.

I det gamle Hellas var utøverne nakne mens de konkurrerte, noe som også indikerer at dette var veldig grunnleggende sporter. I tidenes løp har idrettene utviklet seg, og det legges stadig til nye idretter i de olympiske lekene. Det gjelder både i lekene på sommeren og om vinteren, og utøverne blir stadig mer spesialiserte for å kunne slå de gamle verdensrekordene. For å utøve idrettene kreves det også utstyr, spesielt i vinteridretter hvor for eksempel snowboard, alpinski og hoppski blir stadig mer avanserte.

Disse utøverne trenger ikke tenke på kostnadene til utstyret, de behøver ikke dekke disse utgiftene av egen lomme. Tennisspillere ser man ofte knuse racketene sine i sinne, det ville de kanskje ikke gjort hvis de måtte punge ut for dem selv. Men for de som driver med sport privat er det noe annet, da må alt utstyr kjøpes inn med egne penger.

Det er stor forskjell på ulike former for sport når det gjelder utgifter til utstyr

For den som vil løpe holder det lenge med et par skikkelige løpesko, og etter hvert kanskje en joggedress. Det er noe annet med den som vil bli ordentlig god i sykling, da kreves det merkbart mer utstyr. Sykkelen selv er det mest grunnleggende for sykling, og også det som vil koste mest. Det finnes sykler i mange forskjellige prisklasser, og skal man ha sykkel med karbonramme og det siste teknologiutstyret kan det fort bli dyrt. En ordentlig god landeveissykkel blir fort å koste opp mot 20 eller 30 tusen kroner, og da vil man også lett merke forskjellen på den sykkelen og en billig offroader til 4000. De som sykler med ordentlige landeveissykler vil naturligvis sykle merkbart raskere når en distanse på for eksempel ti mil skal tilbakelegges. Med bedre utstyr blir det bedre resultater, og dermed mer glede over sporten som utøves.
Golf er også en sport som er kjent for å være kostbar. Det er ikke bare kontingenten til golfklubben som koster, men selve utstyret koster flesk også. Det holder kanskje med en nybegynnerpakke av golfklubber i begynnelsen, men får man sans for sporten er det fort fristende å investere i bedre utstyr. Slike sporter kan altså føre til at man havner i en litt ond sirkel, og siden sporten stadig utvikles vil man aldri bli ferdig med å skaffe seg det beste og nyeste utstyret.

Idrett bør ikke ta over livet til en familiefar eller -mor, så det er best for dem å utøve sporten med måtehold. Ektefeller er ofte enige om hvor mye som skal deles av budsjettet og hvor mye de kan bruke på seg selv, så se hva det er råd til å bruke penger på før det gås til innkjøp av utstyr. I en travel hverdag er det heller ikke så lett å ofre tid på sport og idrett, så det vil kanskje føles bittert å ha brukt flere tusen på utstyr som sjelden brukes. Tenk derfor ut hvor mye tid som kan brukes til sport, og gjør en beregning av hvor mye penger det er fornuftig å bruke for å drive den.

Scroll to top